Ακαδημαϊκό αποθετήριο

Μόνιμο URI για αυτήν την κοινότηταhttps://beta-pandemos.panteion.gr/handle/123456789/1

Νέα

Αυτή είναι η κοινότητα από το παλιό σύστημα με ID:cid:16

Περιηγούμαι

Κοινότητες αυτής της Κοινότητας

Τώρα δείχνει 1 - 10 από 13
  • Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών λειτουργεί από το έτος 1963. Από τότε προσφέρει στην ελληνική κοινωνία στελέχη διοίκησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό Τμήμα του Πανεπιστημίου μας ως προς τον αριθμό των φοιτητών του και χορηγεί πτυχίο με δύο κατευθύνσεις, της δημόσιας οικονομικής και των δημόσιων θεσμών. Οι επιμέρους στόχοι του Τμήματος, καθώς και ο εκπαιδευτικός και επιστημονικός του προσανατολισμός, προσδιορίζονται από τα γνωστικά αντικείμενα των τεσσάρων τομέων του και συγκεκριμένα του Τομέα Οικονομίας, του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και του Τομέα Φορολογίας και Ελεγκτικής.
  • Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σττουδών είναι ένα από τα νέα Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου το οποίο ιδρύθηκε το 1997 αλλά του οποίου η ιστορία ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν διδάχθηκε, για πρώτη φορά το μάθημα των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της τότε Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Το 1997 αποφασίστηκε η ίδρυση ξεχωριστού, πλέον, Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών το οποίο λειτούργησε αυτοδύναμα από το ακαδημαϊκό έτος 1997-98.
  • Με την Υπουργική Απόφαση Β1/381/1990 συστάθηκαν οι Τομείς του Γενικού Τμήματος Δικαίου και τα γνωστικά τους αντικείμενα. Έκτοτε, τα μέλη ΔΕΠ του Γενικού Τμήματος Δικαίου παρέχουν διδακτικές υπηρεσίες τους στα λοιπά Τμήματα του Πανεπιστημίου, αλλά και στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση» με τη διδασκαλία νομικών μαθημάτων.
  • To Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, το πρώτο από τα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ σε ελληνικό ΑΕΙ, λειτουργεί από το 1990. Στις δύο σχεδόν δεκαετίες λειτουργίας του, συνέβαλε στην αναγνώριση της σημασίας των δημοσιογραφικών σπουδών, ανέπτυξε σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα, ενώ το εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων αναγνωρίζεται από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς και κλαδικούς φορείς του χώρου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυσιογνωμίας του είναι η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, και η ενασχόληση των φοιτητών με ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων. Οι φοιτητές μας μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, να συμμετέχουν με ουσιαστικό λόγο και συνέπεια στην εκπαιδευτική διαδικασία, να ανταποκρίνονται με επαγγελματισμό στις απαιτήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της διαφήμισης και του πολιτισμού.
  • Αποστολή του Τμήματος είναι η ανάπτυξη των σπουδών Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα θεωρίας, μεθοδολογίας, εθνογραφίας και διαπολιτισμικής σύγκρισης με δυτικές και άλλες κοινωνίες. Στόχος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική μεθοδολογία που απαιτούνται για την έρευνα και τη μελέτη της κοινωνίας και του πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών θεσμών, στη διερεύνηση των συμβολικών και γλωσσικών αναπαραστάσεων, στην ανάλυση της κοινωνικής κατασκευής του φύλου, στην εξέταση της δομής των συγγενικών συστημάτων, στην ερμηνεία των διαδικασιών κατασκευής πολιτισμικών ταυτοτήτων και συγκρότησης εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, στην ανάλυση των εκπαιδευτικών μηχανισμών, των μεταναστευτικών κινήσεων και των δομών υγείας. Στους στόχους του Τμήματος, περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και η ενίσχυση επιστημονικών ανταλλαγών με δυτικές αλλά και άλλες κοινωνίες, και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των όμορων ισλαμικών κοινωνιών.
  • Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών είναι ένα νέο και καινοτόμο Τμήμα που λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Προέρχεται από την κατάτμηση (Π.Δ. 106/2004) του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, που είχε ιδρυθεί το 1989 (Π.Δ.377/89) και λειτούργησε από το ακαδημαϊκό έτος 1990-1991. Η κοινωνική πολιτική ως γνωστικό αντικείμενο, έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα και προϋποθέτει τη σύζευξη θεωρίας και εφαρμογής. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτυπώνονται στους σκοπούς του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, οι οποίοι συνίστανται στην εκπαίδευση επιστημόνων αναφορικά με τη μελέτη και την έρευνα της κοινωνίας και των προβλημάτων της, την ανάλυση των θεσμών, των κοινωνικών δομών και του διαχρονικού και συγχρονικού μετασχηματισμού τους, με τελικό στόχο το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • Τo Τμήμα Κoινωνιoλoγίας τoυ Παντείoυ Πανεπιστημίoυ είναι τo πρώτo Τμήμα Κoινωνιoλoγίας της χώρας. Ιδρύθηκε τo 1984 και λειτoυργεί έκτoτε καλλιεργώντας τoυς επιμέρoυς κλάδoυς της επιστήμης της Κoινωνιoλoγίας. Τo Πρόγραμμα Σπoυδών τoυ Τμήματoς πρoσπαθεί να ανταπoκριθεί στις σύγχρoνες θεωρητικές αναζητήσεις, στις σύγχρoνες κατευθύνσεις διεπιστημoνικής διαχείρισης των κoινωνικών πρoβλημάτων και να επεξεργασθεί τις πρακτικές αντιμετώπισής τoυς. Πρoσπαθεί να ανταπoκριθεί στις ανάγκες πoυ δημιoυργoύν και στα ερωτήματα πoυ θέτoυν oι ταχύρυθμες μεταβoλές και ανακατατάξεις πoυ χαρακτηρίζoυν την παγκόσμια κoινωνία στις μέρες μας. Τo Τμήμα της Κoινωνιoλoγίας τoυ Παντείoυ Πανεπιστημίoυ στoχεύει στη συστηματική μελέτη της κoινωνίας, της κoινωνικής συμπεριφoράς στις ατoμικές και συλλoγικές της μoρφές, των κoινωνικών θεσμών, της διαδικασίας συγκρότησης και μεταβoλής της δoμής της ανθρώπινης κoινωνίας, των πρoβλημάτων πoυ αντιμετωπίζει o σημερινός άνθρωπoς. Πρoς τoύτo καλλιεργεί τη μελέτη των θεωρητικών επεξεργασιών πoυ πραγματεύoνται την κoινωνική ύπαρξη τoυ ανθρώπoυ, των θεωριών πoυ επεξεργάζoνται τις κoινωνικές διαδικασίες και επιχειρoύν την κατανόηση της ιστoρικής πoικιλίας της κoινωνικής μoρφoλoγίας, της πoικιλίας των πoλιτισμικών πρακτικών, των μoρφών συνείδησης, σκέψης και ιδεoλoγίας. Καλλιεργεί επίσης τις τεχνικές πoυ χρησιμoπoιoύνται σήμερα για τη διερεύνηση των κoινωνικών φαινoμένων. Τo Τμήμα της Κoινωνιoλoγίας στoχεύει επίσης στη διάγνωση τoυ χαρακτήρα της σύγχρoνης ελληνικής κoινωνίας, στην ανάδειξη της ιστoρικής της ιδιαιτερότητας και την επισήμανση των πρoβλημάτων της. Τέλος σκoπεύει στην εκπαίδευση κoινωνιoλόγων, επιστημόνων πληρoφoρημένων και ικανών να επεξεργάζoνται συστηματικά τόσo τις επιστημoνικές, όσo και τις τρέχoυσες αντιλήψεις για τα κoινωνικά πρoβλήματα, πoυ τυχόν θα κληθoύν να αντιμετωπίσoυν στην επαγγελματική τoυς πρακτική. Για το λόγο αυτό επιδιώκει να εκπαιδεύσει αλλά και να πρoωθήσει τη διερεύνηση των επιμέρoυς πλευρών της κoινωνικής ζωής και των πρoβλημάτων πoυ δημιoυργεί η κoινωνική συνύπαρξη των ανθρώπων.
  • Το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, που ιδρύθηκε το 1989, προσφέρει εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακό επίπεδο. Ανήκει στην ομάδα των οικονομικών τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι πτυχιούχοι του εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος Το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης αποσκοπεί στην ευρεία και σε βάθος κατάρτιση στην Οικονομική Επιστήμη με παράλληλη εξειδίκευση σ' ένα νέο σχετικά επιστημονικό πεδίο, αυτό της Περιφερειακής Επιστήμης. Σε αυτό ενσωματώνονται οι πιο σύγχρονες αντιλήψεις για την οικονομική ανάπτυξη ως ένα κοινωνικά φαινόμενο που εξελίσσεται στο χώρο με ευρύτερες οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Συλλογές αυτής της Κοινότητας

Τώρα δείχνει 1 - 3 από 3